respolis-cat
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Acta Reunió respolis.cat 30.1.08

Ir abajo

Acta Reunió respolis.cat 30.1.08 Empty Acta Reunió respolis.cat 30.1.08

Missatge por respolis.cat Dl Feb 04, 2008 2:29 pm

Respolis Catalunya
Acta de la reunió del 30.1.08 (Ecoconcern)


Aquesta reunió presencial va tenir lloc en el contexte de la intervenció de Respolis al Fòrum social català la setmana anterior, i va servir per fer balanç d'aquest així com de les accions en marxa i les perspectives de continuitat i desenvolupament de cadascuna d'aquestes.

En itàlica trobareu les decisions preses (i també en resum al final del document)

Ordre del dia

- Balanç del Fòrum Social Català i de la participació de Respolis
- Control de les promeses: estat del seguiment a Sabadell, i com organitzar un seguiment a Catalunya (Generalitat, alguns ajuntaments, etc.)
- Continuació de la campanya "Controlem els Sous dels Polítics"
- Idees de noves accions.
- Continuitat i regularitat de les reunions a nivell de Catalunya
- Altres punts a afegir.

Balanç del Fòrum Social Català i de la participació de Respolis

El FSCat ha estat la contribució catalana al dia d'acció global de gener de 2008, substitut aquest any del Fòrum Social Mundial. La participació al fòrum ha estat un èxit (5000 participants, aprox. 60 seminaris i tallers durant dia i mig) i un espai per donar a conèixer les lluites més importants del moments (dones, avortament, guerra, (Iraq, Afganistan, Palestina, etc.), pensions, estat del benestar, serveis bàsics, privatitzacions, model de consum, caos ecològic, racisme, drets de la immigració, energia, vulneració de les polítiques antiterroristes, derogació de la llei de partits polítics, dret dels PPCC a l'autodeterminació...). Es preveu una continuitat amb una agenda carregada de mobilitzacions que podeu trobar en el missatge següent.

S'acorda enviar un enllaç d'informació de la llista i el portal web del FSCat a la llista respolis.cat

La participació de Respolis al fòrum ha cobert les espectatives. Sobre la participació al seminari "Repensar la política a l'era dels moviments i les xarxes" (Ds. 26, 10h.) coorganitzat amb companys del TNI, Infospai i IGOP, es varen llegir notes relatives a la intervenció dels conferenciants, sobre els moviments socials, la transformació política i les noves tecnologies com a eines de política ciutadana, entre d'altres:
- L'evolució dels moviments socials els recents anys, els problemes de coordinació entre ells i la necessitat de diversificar les accions més enllà de la denúncia (Gemma Galdon, TNI)
- La crisi de la democràcia representativa, la relació amb el capitalisme, la necessitat de lligar la transformació social a la transformació personal (Joan Subirats, IGOP)
- Internet com un instrument neutre que serveix tant la llibertat com el control (exemples: Youtube, Microsoft), la poca relació de la política amb la ciutadania (universitats, etc.), els nous exemples de política i cooperació ciutadana (wikipèdia, FSM), el posicionament polític més enllà de la política tradicional, definit pel lloc que ocupem a la xarxa de relacions dins dels moviments socials (Mayo Fuster, Infospai)

Germà Pelayo va presentar Respolis i les seves accions anteriors i actuals: Polítics Compliu o Marxeu; Comissió de Seguiment de Promeses; Controlem els Sous dels Polítics.

S'acorda enviar les notes preses per algunes persones presents al seminari, a la llista respolis.cat

El taller sobre representació del conte "El rei que confitava festes" (Ds. 26 14h.) va portar-se a terme amb normalitat. L'assistència no va ser gaire forta degut a l'horari, però els que hi èrem ho vàrem gaudir de valent. Un cop acabada la representació (participativa) del conte i una mica de debat, com que hi havia gana, el taller pròpiament dit el vàrem acabar al restaurant...

Control de les promeses: estat del seguiment a Sabadell, i com organitzar un seguiment a Catalunya (Generalitat, ajuntaments, etc.)

La Comissió de Seguiment de Promeses continua el seu procès de posta en marxa a Sabadell, i ara per ara hi ha 18 temes de 19 que compren la divisió temàtica del programa guanyador, que estan assignats entre persones referents i informadors directes, públics i anònoms. Actualment s'està preparant una graella comuna per a la recollida de les informacions que serà testada i millorada sobre la marxa. La iniciativa ha d'entroncar més endavant amb una crítica de les pròpies promeses que porti a una nova consulta popular com a preparació de les noves eleccions.

A altres nivells es presenta la idea de fer una rèplica d'aquest procès de seguiment mitjançant la llista de respolis.cat . Es tracta de convidar els participants de la llista i d'altres persones, a "adoptar una promesa", és a dir encarregar-se de fer un seguiment del compliment o no, d'una promesa o grup de promeses electorals contingudes, en el cas de Catalunya, en el "Document Programàtic" de l' "Entesa Nacional de Progrès" (Tripartit 2) i en el cas d'altres ajuntaments, en els programes electorals respectius.

Sobre la conveniència de convidar a fer el seguiment a Catalunya i als ajuntaments, s'acorda privilegiar el nivell català per evitar la dispersió, sense deixar de recolzar qualsevol iniciativa de seguiment a altres nivells, especialment municipal, que pugui aparèixer com a resultat de la convocatòria.

S'acorda enviar la convocatòria a la llista respolis.cat i arreu, conjuntament amb una guia d'acció sobre les formes diferents de recollida d'informacions: buidat de premsa propi i de tercers, xarxa d'informadors, persones dins de les institucions, associacions, professionals, internet...

Continuació de la campanya "Controlem els Sous dels Polítics"

La campanya l'han signada 462 persones, el que és molt si hom té en compte el silenci mediàtic habitual, i actualment estem pendents de rebre informacions per dues vies diferents sobre la possibilitat d'engegar una Iniciativa Legislativa Popular. Es tracta des saber si les demandes que formen part de la campanya són o no són competències excloses de la ILP.

S'analitza el conjunt de la campanya i es comenta que el recurs al Síndic no és mai vinculant, si bé serveix, tal com ha estat el cas, com un mitjà de pressió que sovint és pres en compte per la classe política. Al mateix temps una nota apareguda a El País de principi de gener critica Respolis pel fet de no denunciar el propi Rafel Ribó, Síndic de Greuges, degut a disposar també d'un sou espectacular.

Sobre la ILP es comenta la possibilitat, si es porta a terme, de coordinar una divulgació conjunta amb altres entitats que porten a terme ILPs actualment (hi ha una en marxa sobre transgènics i probablement d'altres) per tal que la mateixa informació pugui arribar a molta més gent encara.

No es pren cap decisió pel que fa a aquesta campanya ja que depen de la resposta que rebem respecte la posta en marxa de l'ILP. Es comenta el fet de la feina que comportaria la posta en marxa d'aquesta, si bé també depèn molt del resò mediàtic que es faci, de la capacitat de desenvolupar-ho per internet, de la coincidència amb les eleccions espanyoles, etc.

Idees de noves accions.

Encara que no és pròpiament una "acció", es comenta el text "Manifest sobre la Responsabilitat Política" (internacional) i la conveniència de fer-ne una adaptació a nivell de Catalunya. Els objectius d'aquest text (tant a nivell internacioanl com català) són:
- Poder donar a conèixer succintament la visió de Respolis a qui ens ho demana.
- Donat el caràcter horitzontal i obert del grup, servir de conjunt de regles de joc per evitar que ningú des del grup o des de fora, uilitzi el nom de Respolis en declaracions o en iniciatives que no corresponen a l'esperit del moviment.

Es va parlar sobre la conveniència de fer-ne un text resumit de presentació, de fer-ne una versió més atractiva visualment del conjunt del texte (us de negretes o altres formes d'enriquiment del texte), de retirar l'apartat sobre "organització de la transició cap a una democràcia participativa plena" i fer-ne un text apart.

(Nota: les aportacions de contingut al texte que alguns esteu fent des de la llista respolis.cat els darrers dies quedaran també recollides per discussió posterior a nivell català com internacional)

Es decideix donar continuitat al procès a partir de la llista respolis.cat i també a nivell internacional a partir de respolis.net

Continuitat i regularitat de les reunions a Catalunya

Les reunions presencials de Respolis són molt poques (una l'any) i l'assistència reduida. La periodicitat no és un problema amb el nivell d'activitat actual del grup però ho pot arribar a ser si més gent hi participa, i si les acccions augmenten i es diversifiquen al llarg del temps, ja que trobar-se cara a cara serveix no només per guanyar confiança mútua entre aquelles i aquells que fins ara han participat només virtualment, sinó també per agilitzar la presa de decisions sobre el desenvolupament d'accions.

(Nota . en comparació, algunes estadístiques de la llista respolis.cat:
- 473 inscrits (amb un percentatge d'errors actual de 9,3%)
- 70 participants (entre ocasionals i regulars)
- 20 participants regulars (alguns "més regulars" que d'altres, si bé hi ha variacions al llarg dels mesos)
- 14 missatges / setmana (2 missatges / dia) (abril 2007 - gener 2008))

Es decideix fer una convocatòria a la llista respolis.cat per organitzar reunions regulars a nivell de Catalunya, amb una periodicitat baixa (probablement una reunió cada 3-4 mesos) i acabar de decidir a la llista les millors dates (setmana o cap de setmana) i indrets.

Altres punts a afegir

Es discuteix la proposta de demanar fer responsables als polítics del respecte dels drets dels ciutadans, com és, per exemple, el dret a l'habitatge (art. 47 de la Constitució i art. 47 i altres de l'Estatut de Catalunya)

Encara que la proposta s'accepta, no es concreta la manera de dur-la a terme. Una possibilitat és afegir-la a la petició als partits i dirigents: “Compliment de promeses electorals i respecte dels drets dels ciutadans”.

Aquesta exigència té l’avantatge de no trobar-nos amb el cas de promeses electorals que molts preferiríem que no es complissin, com són algunes de les del PP de Madrid.

Resum de les decisions

1.- S'acorda enviar un enllaç d'informació de la llista i el portal web del FSCat a la llista respolis.cat
2.- S'acorda enviar les notes preses per algunes persones presents al seminari, a la llista respolis.cat
3.- S'acorda enviar la convocatòria de la campanya "adopta una promesa" a la llista respolis.cat i arreu, conjuntament amb una guia d'acció sobre les formes diferents de recollida d'informacions: buidat de premsa propi i de tercers, xarxa d'informadors, persones dins de les institucions, associacions, professionals, internet...
4.- Es decideix donar continuitat al procès d'elaboració del Manifest per a la Responsabilitat Política a partir de la llista respolis.cat i també a nivell internacional a partir de respolis.net
5.- Es decideix fer una convocatòria a la llista respolis.cat per organitzar reunions regulars a nivell de Catalunya, amb una periodicitat baixa (probablement una reunió cada 3-4 mesos) i acabar de decidir a la llista les millors dates (setmana o cap de setmana) i indrets.
6.- S'accepta la proposta de demanar fer responsables als polítics del respecte dels drets dels ciutadans. Hi ha pendent la seva concreció. Una possibilitat és fer-ne menció conjuntament amb la demanda de compliment de promeses electorals.

respolis.cat

Nombre de missatges : 54
Data d'inscripció : 15/11/2007

Tornar a dalt Ir abajo

Acta Reunió respolis.cat 30.1.08 Empty Declaració de l'Assemblea de Moviments Socials del Fòrum Soc

Missatge por respolis.cat Dl Feb 04, 2008 2:45 pm

Declaració de l'Assemblea de Moviments Socials del Fòrum Social Català

A Barcelona, dissabte 26 de gener de 2008

Venim dels moviments socials de les comarques de Catalunya i d'altres llocs dels Països Catalans, per a trobar-nos durant aquest primer Fòrum Social Català, atenent la convocatòria del Dia d'Acció Global, acordada al Fòrum Social Mundial de Nairobi. Som diversos i plurals, però compartim els valors i objectius reflectits en la Carta de Principis del Fòrum Social Mundial i en la Carta de l'Assemblea de Moviments Socials de Portoalegre.

Vivim immersos en un model de vida injust, impossible de mantenir i indesitjable. El sistema patriarcal i capitalista, basat en un creixement irracional, no té en compte que els recursos del planeta són limitats. El sistema econòmic actual és, doncs, responsable del caos ecològic del planeta i de la nostra explotació sense precedents.

Volem un país on la pobresa, l'especulació i la precarietat desapareguin de les nostres vides. Exigim el manteniment i la millora de les pensions públiques. Lluitem perquè el dret a uns ingressos que permetin viure, a una ocupació estable i a un salari digne siguin una realitat i no simples declaracions dels governs de torn. Ens oposem als acomiadaments i als tancaments i deslocalitzacions d'empreses, que estan destruint el teixit productiu català.

Volem un país on les dones puguin ser lliures i iguals. Denunciem i rebutgem la violència masclista. Donem suport la campanya del moviment feminista pel dret a l'avortament lliure i gratuït i exigim que cessi la fustigació i la criminalització de les dones que han avortat. Volem construir una societat no patriarcal, sense discriminacions i on tothom pugui desenvolupar lliurement la seva sexualitat.

Estem contra la privatització dels serveis públics. Reclamem uns serveis bàsics, com són el transport, l'aigua i l'energia, públics i de qualitat. Ens oposem a la recent llei de reforma de l’Institut Català de la Salut i a l'anunciada Llei de l'Educació de Catalunya, ja que obren les portes a la privatització de les xarxes públiques de la sanitat i de l'ensenyament. Donem suport a la campanya en defensa de l'ensenyament públic, gratuït, coeducatiu, laic i de qualitat, que comença amb la vaga del 14 de febrer.

Volem una societat que respecti els drets de la infància, i un sistema educatiu que els estimuli a construir una realitat on la llibertat i la fraternitat siguin els valors principals. Defensem els drets dels discapacitats i reclamem polítiques que impedeixin qualsevol discriminació i facilitin la seva plena integració.

Rebutgem el model de ciutat aparador que se'ns intenta imposar, en benefici d'una minoria especuladora, i defensem pobles i ciutats que garanteixin el benestar dels seus habitants, i el dret a un habitatge digne i assequible. Rebutgem el Pla Nacional de l'Habitatge, per no ser una solució al problema. Ens oposem a la privatització dels espais públics i donem suport a l'ocupació d'habitatges i locals buits. Lluitem perquè els nostres pobles i ciutats siguin espai de drets i llibertats i exigim la derogació de les ordenances del civisme.

La guerra és la conseqüència més dura de l'imperialisme i de les polítiques neoliberals. La guerra de l'Iraq, l’Afganistan i el Líban, l'ocupació de Palestina, les guerres de l'Àfrica, entre d'altres, continuen sent el major drama de la humanitat. Volem una Catalunya que rebutgi la guerra i lluiti per arribar a una pau justa en tots els conflictes bèl•lics actuals. L'abolició del deute extern, la prohibició d'exportar armes i l'ajuda internacional no condicionada són elements que, sens dubte, contribuiran a acabar amb les guerres i la fam al món.

Rebutgem les successives rebaixes impositives a les empreses i rendes del capital, que carreguen el pes fiscal sobre el consum i les rendes del treball, i defensem els impostos directes, que incideixin sobre els més rics. També denunciem la lacra que sobre el sistema impositiu i la humanitat suposen els paradisos fiscals.

Lluitem contra el racisme i la xenofòbia. Defensem els drets dels immigrants, el dret a la lliure circulació i a la ciutadania de residència. Ens oposem a l'expulsió d'immigrants i als centres d'internament, i també a la criminalització de les persones per motiu del seu origen.
En gran part, el nostre model de vida es basa en l'explotació dels recursos energètics fòssils i finits com el petroli, el gas, el carbó i l'urani, que cada cop més estan i estaran en declivi. Tard o d’hora, doncs, haurem d’aprendre a viure amb una nova cultura de l'energia, perquè tota la tecnologia del món no podrà aconseguir que seguim vivint com si tinguéssim tres planetes.

Volem assegurar el futur de l’agricultura, lliure de transgènics i que garanteixi la nostra sobirania alimentària, enfront de les multinacionals, que controlen la producció, la distribució i la venda de la major part dels aliments que consumim. Rebutgem les polítiques que afavoreixen els agrocombustibles, pels seus efectes negatius sobre milions de persones, ja que redueixen i encareixen els aliments bàsics.

Rebutgem la retallada de les llibertats i la vulneració dels drets humans que, amb el pretext de la lluita contra el terrorisme, estem patint. Reclamem la derogació de la Llei de partits polítics. Denunciem la repressió i la criminalització dels moviments socials que s'oposen a les polítiques neoliberals, que els últims mesos han patit especialment els treballadors en lluita, el moviment okupa i els activistes contra la monarquia

Volem que es respecti el dret dels Països Catalans i la resta de pobles del món a exercir el dret democràtic a l'autodeterminació.

Rebutgem el model de construcció europeu i denunciem que l'Acord de Lisboa estigui imposant, de forma antidemocràtica, les mateixes polítiques neoliberals rebutjades per molts ciutadans i ciutadanes en els referèndums que es van celebrar sobre el projecte de Constitució Europea.

Lluitem contra un sistema econòmic basat en l’explotació, que ens condemna a la precarietat. Volem deixar de viure explotats per un sistema que sembla que no té cares, però que sabem clarament que no és producte d'una mà invisible.

Hem de trencar el consens neoliberal de la classe política, els poders econòmics i els grans mitjans de comunicació, que intenten imposar un pensament únic, que defensa la inevitabilitat del sistema actual i nega que un altre món és possible.

Des de l'Assemblea de Moviments Socials catalans, cridem a donar suport a les jornades de lluita convocades internacionalment:
8 de Març – Dia de la Dona
15 de març – Ara, com fa 5 anys.... NO a la guerra!
1 de Maig – Pels drets socials i laborals i contra la precarietat

També fem una crida a participar activament en totes les campanyes i mobilitzacions que, fruit dels treballs i debats desenvolupats en el Fòrum Social Català, figuren a l'agenda dels moviments socials.


Agenda dels Moviments Socials
Recollida a l’Assemblea de Moviments Socials del FSCat – 26 de gener de 2008

Campanyes i mobilitzacions

Data - Mobilització - Convoca

1 de febrer 2008
Crida de solidaritat amb els acomiadats de SEAT que iniciaran una Vaga de Fam indefinida per a la reincorporació dels acomiadats pendents de reingressar
Assemblea d’acomiadats de SEAT

8 de febrer 2008
Presentació de la FARGA
FARGA, Fòrum Anticapitalista de Reflexió i Generació d’Alternatives

9 de febrer 2008
Manifestació de solidaritat amb els treballadors d’autobusos, 18h pl. Universitat
Conductors i conductores d’Autobusos de TMB

10 de febrer 2008
Contra la contaminació que provoca Cementos Molins. 11h. A Rbla. Cardós de (Sant Vicenç dels Horts)
Veïns de Sant Vicenç dels Horts

10 de febrer 2008 (Fins el 26 d’abril)
Inici Marxa pel decreixement. Surt: 11h. Pça. Universitat (Barcelona)
Temps de re-voltes, Entesa pel decreixement.

14 de febrer 2008
Vaga contra la Llei d’Educació de Catalunya
Manifestacions: Barcelona: 12h de Plaça Universitat a Plaça Sant Jaume; Girona: 12h de Jaume I/Governació; Lleida: Concentració a les 13h davant dels SSTT; Tarragona: A les 12 hores, de Plaça Imperial Tàrraco
Sindicats USTEC-STEs (IAC), FE-CCOO, ASPEPC•SPS, FETE-UGT i FE-CGT; i SEPC

18 de febrer 2008 (cada Tercer dilluns de cada mes) 20h – Pl. St Jaume (Barcelona)
Concentració contra la violència a les dones i homenatge a les dones mortes.
Plataforma Unitària Contra la Violència de Gènere

23 de febrer 2008 Manifestació, 17:30h de la tarda, Pl. Universitat. (Barcelona)
Jornada d’acció estatal pels drets de les persones immigrades.
Assemblea per la regularització sense condicions, Associació Papers i Drets per a Tothom, Cornellà sense Fronteres, Espai per a la Desobediència a les Fronteres, Casa de Treballadors Immigrants- CTI, FCIC, Asociación Toteva Rapanui, Ateneu Candela-Oficina de Drets Socials., "Vía Democrática" de Marruecos, Espai d’inclusio i formacio Casc Antic.

1 de març 2008 17h Pl. Catalunya (Barcelona)
Manifestació pel dret a l’habitatge “Ni casa ni vida ni res, no arribem a final de mes”
Coordinadora d’Assemblees per l’habitatge - VdeVivenda

1 de març, 10h del matí, a Collbató
Campanya de defensa del Parc Natural de Montserrat
(i el maig: acampada- festival) Salvem Montserrat

6 de març 2008, 12h pl. Universitat (Barcelona)
Manifestació “Si sortim al carrer aturarem Bolonya. Derogació de la LOU i el Reial Decret”
Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública

8 de març 2008 Dia de la dona
Dret a l’avortament, dret a decidir: “nosaltres parim, nosaltres decidim”
(i campanya d’autoinculpacions)
Ca la Dona, ...

15 de març 2008 Manifestació – 17h Pl. Universitat (Barcelona)
“Ara, com fa 5 anys... No a la guerra”
Plataforma Aturem la Guerra

Març 2008 (Torelló)
Caminada antiincineradora “Per una vall del Ges neta”. Setena edició.
Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges

14 d’abril 2008
Memòria Històrica. Nul•litat dels processos dels tribunals franquistes
Fil Roig de Catalunya

17 d’abril 2008
Jornada d’acció internacional per la sobirania alimentària
Via Campesina

1 de maig 2008
Pels drets socials i laborals i contra la precarietat. Manifestació

14 de juny 2008
Lliurement col•lectiu, objecció fiscal a les despeses militars a la declaració de la renda
Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau

28 de juny 008
Dia per l’Alliberament Gai

11 de setembre 2008
Diada Nacional de Catalunya

02 octubre 2008
Dia mundial no violència

Finals octubre
Fòrum pel desarmament nuclear de la mediterrània
Món sense guerres i sense violència

Octubre 2008
Setmana d'Acció Global contra el Deute i les IFIs
Campanya “Qui deu a Qui”

23 de novembre 2008
Dia sense Compres – Jornada internacional anticonsum
Entesa pel decreixement

25 de novembre 2008
Dia internacional contra la Violència envers les Dones

18 de desembre2008
“Dia sense immigrants”: campanya estatal per una vaga d’immigrants
Red Estatal por los Derechos de los Inmigrantes (REDI), incloent-hi els seus components catalans.

2010
Fòrum Ibèric per a la Sobirania Alimentària
Col•lectius camperols, de dones, ecologistes

Altres campanyes en marxa

Campanya per un treball digne i estable:
Per un salari mínim de 1.200 euros, contra l’acomiadament improcedent i contra la precarietat a l’administració pública.
Des del seminari de “Baixos salaris, acomiadaments i pacte social” per sumar el major nombre de sindicats i organitzacions socials.

Fòrum Social de la Comunicació a Catalunya
S’obre aquesta llista de distribució per organitzar-lo:
comunicacio@forumsocialcatala.cat

Mobilització per a que l’Església Catòlica demani perdó per la col•laboració amb el Règim Franquista.
Associació Terrassa per la Tercer República

respolis.cat

Nombre de missatges : 54
Data d'inscripció : 15/11/2007

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum