respolis-cat
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

3. Guia de seguiment de les promeses

Ir abajo

3. Guia de seguiment de les promeses Empty 3. Guia de seguiment de les promeses

Missatge por respolis.cat Dj Mar 13, 2008 10:05 pm

GUIA DE SEGUIMENT DE PROMESES ELECTORALS

INDEX


INTRODUCCIÓ
FONTS
(Buidat de Premsa - Gabinet de Premsa de la Generalitat - Buidat per internet - Associacions - Persones que fan reculls de premsa per altres entitats - Altres informadors particulars)
TIPUS D'INFORMACIÓ
(Quines informacions recollir - Com classificar-les)
REDACCIÓ I DIFUSIÓ DELS INFORMES
(Redacció - Difusió)

INTRODUCCIÓ

Aquesta "Guia de Seguiment de Promeses Electorals" conté algunes pistes sobre formes possibles de fer el seguiment. Però abans que res cal dir que l'experiència, la intuició i la disponibilitat de cada participant, són les eines més importants de que disposem en tant que xarxa ciutadana organitzada. Això vol dir que:

- Una promesa no estarà pitjor controlada pel fet de no tenir en compte part o fins i tot cap d'aquestes pistes. Cada promesa és diferent i cada persona ha de prioritzar les fonts que consultarà en funció de la seva utilitat real, que pot variar molt, però també de la pròpia disponibilitat de la persona i la seva forma de treballar.

- En un primer moment i donat que el nombre de promeses que cal cobrir és alt, és important aportar QUALSEVOL informació sobre cadascuna d'aquestes promeses, més que no no informar de res per por a no disposar d'unes dades prou completes o prou actualitzades. Cal que primem la participació sobre l'exactitud dels resultats, i després ja donarem la benvinguda a totes les correccions (al mateix temps que ignorarem les crítiques no constructives).

- Les fonts, tipus d'informació i formes de redacció que apuntem en aquesta guia són, en conseqüència un primer esforç per apropar-nos al tema, que caldrà millorar a mesura que les persones que hi participen intercanvien les seves experiències i es donen a conéixer recíprocament els problemes trobats, les fonts alternatives, els contactes interessants, etc. Aquest intercanvi d'experiències es podrà fer de tres formes

a) a partir de la llista respolis.cat
b) per la comunicació directa entre les persones informadores que ho vulguin
c) a cadascuna de les trobades regulars que Respolis portarà a terme.


FONTS

(Buidat de Premsa - Gabinet de Premsa de la Generalitat - Associacions - Persones que fan reculls de premsa per altres entitats - Altres informadors particulars externs / interns)


Buidat de premsa

No cal citar els diaris, que ja tots coneixeu, però potser és d'utilitat citar alguns que es poden cosultar per internet gratuitament:

Avui [url]http://www.avui.cat [/url]
El Periodico http://elperiodico.cat/ (permet subscriu-re's a un resum per mail)
El 9 nou http://www.el9nou.cat/
Regió 7 http://www.regio7.cat/
El Segre http://www.diarisegre.com/
Diari de Girona http://www.diaridegirona.cat/

La Vanguàrdia http://lavanguardia.com
El Pais http://www.elpais.com/espana/catalunya/
El Mundo http://elmundo.es/elmundo/barcelona.html
ABC http://www.abc.es/catalunya/barcelona-gerona-lerida-tarragona.asp
Metro http://www.diariometro.es/es/tuciudad/catalunya/
20 Minutos http://www.20minutos.es/barcelona/ (també eds. a Girona, Lleida, Tarragona)
ADN http://www.adn.es/local/barcelona/

Vilaweb http://www.vilaweb.cat
Llibertat.cat http://www.llibertat.cat
El debat.cat http://www.eldebat.cat
La Malla http://www.lamalla.net/

També hi ha revistes especialitzades per temes (educació, medi ambient, transports, energia, territori, cultura...) que poden ser més addients per trobar informacions, (i sobre les quals si cal podeu demanar més informació a respolis@gmail.com ).


Gabinet de Premsa de la Generalitat

Existeix una pàgina web amb les notes de premsa de la Generalitat, que és aquesta:

http://premsa.gencat.net

Es pot visitar aquest portal regularment per veure quines notes de premsa poden correspondre a la promesa que seguiu. Però encara més més util obrir, al menu esquerra d'aquesta adreça, la pàgina del Departament que correspon a la vostra promesa. Aquestes pàgines, per departament, contenen:

- A sobre, les dades de contacte per fer un seguiment fora de la web i obtenir més informació: El nom del o de la Responsable i Cap de Comunicació de cada Departament, i els seus telèfon, adreça, i email.

- A sota, les notes de premsa relacionades només amb aquell Departament. Aquestes apareixen per ordre cronològic recent a la part baixa de cada pàgina, amb accès a partir d'un enllaç, a baix de tot, a les notes de premsa més antigues.

Per això la primera cosa que cal saber és a quin Departament correspon la vostra promesa. Alguns casos són evidents però d'altres no tant. En qualsevol cas la llista dels Departaments, tots ells accessibles a partir del menu esquerra de la pàgina citada anteriorment, són:

- Presidència
- Vicepresidència
- Interior, Relacions Institutcionals i Participació
- Economia i Finances
- Governació i Administracions Públiques
- Política Territorial i Obres Públiques
- Justícia
- Educació
- Cultura i Mitjans de Comunicació
- Salut
- Agricultura, Alimentació i Acció Rural
- Treball
- Innovació, Universitats i Empresa
- Acció Social i Ciutadania (Immigració, Joventut, Dones)
- Medi Ambient i Habitatge

Si teniu dubtes pregunteu escribint a respolis@gmail.com, a la llista o directament a la Generalitat.

Programa de TV "Parlament"

Aquest programa informa de les activitats més importants de la setmana al Parlament.
S'emet al canal 33 cada dissabte a les 20.35, amb repeticions: al 33, diumenge, a les 10.00; a TV3 la nit de diumenge, a les 00.45; i al Canal 3/24, el dilluns a les 05.00.


Buidat per internet

Es tracta de fer servir els buscadors habituals com google o yahoo, per fer recerques simples o avançades sobre les promeses de les quals es fa el seguiment. Pot ser útil sobretot al començament (és a dir a partir d'ara mateix) degut a que aquesta feina de seguiment la iniciem 15 mesos desprès d'haver-se iniciat la legislatura i és possible que sobre algunes promeses hi hagi informacions importants però que ja no siguin d'actualitat

Si teniu dubtes sobre com fer un buidat adequat per internet, no dubteu a demanar consell a respolis@gmail.com


Associacions de base i persones que fan reculls de premsa

Es tracta d'identificar les associacions que toquen la temàtica relacionada amb la promesa de la qual es fa el seguiment, i posar-se en contacte amb elles. En alguns casos es pot demanar de rebre els reculls de premsa que algunes persones de dins o fora de les pròpies associacions puguin fer regularment.

Alguns directoris web on es poden trobar associacions per temes:

http://www.associacions.org/
(Seleccionar el tipus d'activitat per una recerca més acurada)

http://www.moviments.info/
(Dins d'aquest, triar l'opció "temes" al menu de l'esquerra, o també anar directament a aquesta adreça:
http://www.moviments.info/modules.php?op=modload&name=Topics&file=index )

http://w3.bcn.es/V08/Home/V08HomeLinkPl/0,2520,1653_71890_1,00.html
(Directori de l'Ajuntament de Barcelona, podeu triar, des del menu, "associacions", i fer una tria temàtica)

http://www.gencat.net/entitats/
Entitats llistades al directori d'entitats de la Generalitat

També podeu demanar al Casal d'Informació i Orientació per a Joves (CIAJ) de Barcelona al telèfon 93 442 29 39 o per mail ciaj@bcn.cat

Un cop heu identificat les associacions temàticament properes a la promesa que voleu seguir, es tracta de contactar amb elles per assegurar-se que:

1. Elles mateixes estan informades de l'evolució del tema en qüestió i informen els seus socis o altres persones mitjançant els materials que publiquen o per altres mitjans (com ara llistes electròniques de difusió). Se'ls pot de manar de posar-vos en contacte amb persones que facin un recull de premsa especialitzat sobre el tema en qüestió.

2. Si no és el cas, demanar si us poden dirigir cap a altres entitats o persones que facin aquestes o altres formes de seguiment.

3. Si passat un temps no heu trobat el contacte de cap entitat o persona que estigui fent un seguiment, proposar vosaltres mateixos d'iniciar-lo en el marc d'alguna de les associacions amb les quals haureu pres contacte i que en principi haurien de tenir una afinitat d'interès temàtic, de manera que la informació que hi treieu pugui ser interessant també per a ells i això susciti interès per part seva a col•laborar-hi.


Altres informadors particulars

Dins d'aquesta categoria pot entrar qualsevol contacte que pogueu afegir a la vostra xarxa d'informadors. Per exemple, treballadors de qualsevol servei intern o extern lligat amb la mateixa Generalitat, O mes generalment, qualsevol persona que vulgui mantenir l'anonimat per raons de risc professional.



TIPUS D'INFORMACIÓ

Quines informacions recollir

Els formats poden, entre d'altres
- Retalls de diari o l'equivalent en format digital (en el primer cas caldrà citar el diari i la data)
- Notícies o documents de caire oficial, que també caldrà referenciar
- Informacions extraoficials, per exemple rumors, sempre i quan siguin citats com a tals, és a dir com a informacions no confirmades.

Els aspectes a tenir en compte pel que fa a l'evolució de la promesa poden ser, entre d'altres:
- L'evolució de concreció de l'enunciat de la promesa (per exemple l'anunci públic d'un projecte o pla de desenvolupament d'allò que s'ha promès, o l'anunci d'una modificació posterior d'aquest projecte).
- L'evolució del compliment o del definitiu incompliment, per raons diverses, de la promesa concernida.

Un exemple més detallat de classificació de l'evolució d'una promesa l'està desenvolupament la Comissió de Seguiment de Sabadell, que a l'apartat de "diagnosi" de la promesa, demana respostes possibles a les preguntes següents:

- S'ha parlat en algun Ple o Comissió de Govern?
- Estat de les accions: Si depèn directament del govern municipal, hi ha alguna proposta redactada? Si depèn d'altres instàncies, quins passos s'ha seguit per tirar-ho endavant?
- S'ha realitzat la informació pública?
- S'ha assignat un pressupost?
- S'ha comunicat expressament a les parts afectades, per tal que puguin personar-se en el procés?
- S'ha realitzat l'aprovació del projecte?
- S'ha obert el procés de licitació?
- S'ha realitzat l'adjudicació?
- Quina és la planificació per l'execució?
- Funcionament i observacions


Com classificar l'informació que arriba

L'informe no farà una classificació estandard de les informacions que arriben sino que les exposaran sobre la marxa amb el màxim de detall possible (si cal fent ús de documents annexes) i anotant les referències a totes les fonts.


REDACCIÓ I DIFUSIÓ DELS INFORMES

Redacció

La redacció es farà voluntàriament entre totes les persones disposades a participar-hi.

Difusió

Mitjançant el contacte amb els mitjans habituals.

respolis.cat

Nombre de missatges : 54
Data d'inscripció : 15/11/2007

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum